<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

vai onko? karttuvan tiedon testeissä kysymys, joka sisältää sanan aina, on yleensä väärin. eikö uusi alku, uusi ihminen, elämän ihme, ole aina positiivinen asia? olen luullut olevani vapaamielinen raskaudenkeskeytyksen suhteen, mutta täytyy myöntää, että nähtyäni sikiön, pienen ihmisen näköisen, kymmensenttisen kurkkupurkissa, aloin voida pahoin. tuo sikiö oli vain hieman vanhempi kuin 12 viikolla keskeytetty raskaus, jonka laki vielä sallii. elämä veren mukana vessanpönttöön, raa’asti sanottuna.

 

voin sanoa, että ymmärrän niitä, jotka päätyvät raskauden keskeyttämiseen. mielestäni jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna. mutta kuitenkin, jokaisen elämän tulisi olla arvokas. kuten myös jokaisen alkaneen elämän. ehkä kuitenkin joskus mahdollisen äidin elämä on parempi ilman lasta juuri siinä elämäntilanteessa. eikö jokaisella kuitenkin ole viime kädessä oikeus omaan ruumiiseensa? jos joku huolehtii ehkäisystään tarkasti, olisiko häntä rangaistava lääketieteen marginaalisesta erheen mahdollisuudesta? vai onko lapsen tuolloin tarkoitus kehittyä olemassa olevaksi yksilöksi, jos elämä ns. kaikesta huolimatta saa alkunsa? voiko ylipäätään tarkoitukseen vedota?

 

lääketieteen harjoittajien ensisijainen tehtävä on vaalia elämää. äidin hengen ollessa kyseessä, hänen elämänsä on toki ensisijainen vaalittava. Hippokrateen valassakin vannotaan olemaan antamatta raskaana olevalle naiselle sikiötä vaurioittavia aineita. onko lääkäri ylipäätään väärä ammattilainen päättämään elämää?

 

joskus pelkät kysymykset ovat ahdistavia. kertoisiko joku mitä pitäisi ajatella? lisätkää jakson tavoitteisiin "tätä mieltä lääkäri on" -osio. osattava tentissä. pliis!